Tekniskt fel kan drabba arbetslösa

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-10-08
Arbetsförmedlingen har hittat ett tekniskt fel i sitt system för arbetssökandes aktivitetsrapporter som kan leda till att arbetslösa får en felaktig varning. Det skriver Dagens Arena.

Varje månad måste 150 000 arbetslösa med a-kassa redovisa sitt jobbsökande i en aktivitetsrapport i Arbetsförmedlingens IT-system. Om den inte kommer in i tid eller är fel så underrättas a-kassan, som då ska utreda om personen är berättigad till ersättning.

Nu har Arbetsförmedlingen upptäckt ett fel. 6 000 personer som har loggat in för att göra rapporten har fått felaktig information om att sista datum  för rapporten är framflyttat till nästa månad.

Enligt Dagens Arena har huvudkontoret stoppat den automatiska varningen och skickat ut ett mejl till cheferna med uppmaning om att inte varna någon manuellt till a-kassan.

Men Katarina Mattsson, biträdande kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, menar att det kan bli fel ändå.

”Det finns flera tusen personer som jobbar på Arbetsförmedlingen. De har en stor utmaning i att få fram den här informationen till alla handläggare”, säger hon till Dagens Arena.

Göran Åhman, som ansvarar för aktivitetsrapporterna på Arbetsförmedlingen, tror inte att det blir några problem.

”De som drabbats riskerar inga sanktioner eller varningar”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.