Trycket på a-kassorna lättar

A-KASSAN2014-01-31
Belastningen på landets a-kassor ska minska efter ett regeringsbeslut på torsdagen. Genom en ny teknisk lösning ska kassorna slippa att behandla hälften av Arbetsförmedlingens underrättelser.

Sedan nya regler för arbetslöshetsförsäkringen infördes i september i fjol har a-kassorna översvämmats av underrättelser från Arbetsförmedlingen om personer som inte följt reglerna. Men många av dem har rört personer som inte fått någon ersättning. I och med den beslutade ändringen kan uppemot hälften av underrättelserna sållas bort utan att hanteras av a-kassornas anställda.

”A-kassorna har idag en mycket ansträngd arbetssituation på grund av ett stort antal meddelanden från Arbetsförmedlingen. Dagens beslut innebär en klar förbättring då antalet meddelanden minskar med uppemot 400 000 per år”, säger kanslichefen Melker Ödebrink på Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, i ett pressmeddelande.

Den nya tekniska lösningen för att minska antalet ärenden hos a-kassorna har tagits fram gemensamt av Arbetsförmedlingen och SO, och kommer att tillämpas från 1 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.