Nytt rapportsystem för jobbsökande

ARBETSMARKNAD2013-08-19
Var och en som är arbetslös ska varje månad lämna en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Av den ska framgå att man aktivt söker jobb. Den som slarvar kan bli av med rätten till ersättning.

Målet med Arbetsförmedlingens nya system med aktivitetsrapporter är att fler ska komma snabbare i jobb. Från 1 oktober ska de arbetssökande som har a-kassa börja redovisa sina jobbansökningar och andra aktiviteter som kan leda till jobb. Senare i år ska också de i arbetsmarknadspolitiska program lämna aktivitetsrapport, och i början av nästa år ska alla arbetssökande omfattas av systemet.

”Två av regeringens huvudsyften med reformen är ökad sökaktivitet och tätare uppföljning – så att arbetslösa kommer ut i jobb snabbare – och en tydligare ansvarsfördelning mellan Arbetsförmedlingen och a-kassorna”, säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson i ett pressmeddelande.

När reformen är genom förd fullt ut kommer cirka en halv miljon aktivitetsrapporter per månad att hanteras av Arbetsförmedlingen. Aktivitetsrapporterna ska ge underlag för framåtriktade samtal mellan arbetsförmedlare och arbetsökande, alltså ett bättre stöd i jobbsökandet.

”Tack vare aktivitetsrapporterna blir arbetsförmedlaren bättre förberedd i möten med den arbetssökande”, säger Clas Olsson.

Den som inte lämnar in fullgoda aktivitetsrapporter eller misssköter sitt arbetssökande på annat sätt får först en varning. Därefter inträder ett sanktionssystem i flera steg med indragen ersättning, och till slut kan den arbetslöse förlora rätten till ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.