Många arbetslösa missade rapportera

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-10-18
Bara 90 000 personer lämnade in sina aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen innan deadline. Enligt myndigheten borde cirka 160 000 arbetslösa lämnat en rapport.

Enligt Arbetsförmedlingens nya modell för hur arbetslösa ska visa att de aktivt söker jobb ska den som vill ha ersättning från a-kassa lämna en aktivitetsrapport. När den första inlämningsperioden stängde vid midnatt mot torsdag hade drygt 90 000 arbetssökande lämnat sin rapport till Arbetsförmedlingen. 84 000 hade använt sig av myndighetens webbplats för att registrera sin rapport.

”Det här är en ny rutin för både oss och de arbetssökande och vi har haft vissa tekniska inkörningsproblem”, konstaterar Arbetsförmedlingens projektledare Göran Åhman i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen kommer nu att analysera anledningen till att inte fler lämnat in sina rapporter.

”En hypotes är att arbetslösa som har fått avslag på sin ansökan om ersättning från a-kassan inte tror att de ska lämna in en aktivitetsrapport. Normalt brukar ungefär hälften av dem som ansöker om arbetslöshetsersättning bedömas ha rätt till det”, säger Göran Åhman.

Införandet av aktivitetsrapporter sker stegvis. Gruppen arbetslösa som söker ersättning från a-kassan är först ut. När systemet med aktivitetsrapporter är helt genomfört ska närmare 500 000 arbetslösa lämna in rapporter varje månad.

Om en arbetssökande inte lämnat in sin aktivitetsrapport i tid skickas ett meddelande till a-kassan, som ska utreda vad som har hänt och om det ska påverka personens ersättning. Den som missar att lämna in sin aktivitetsrapport i tid riskerar i första hand en varning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.