Tusentals kan förlora sin a-kassa

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-12-18
Mellan 10 och 20 tusen arbetslösa riskerar att förlora sin ersättning på grund av Arbetsförmedlingens nya regler om aktivitetsrapporter. Den bedömningen gör A-kassornas samorganisation, SO.

Från 1 oktober införde Arbetsförmedlingen ett nytt system med aktivitetsrapporter, där den arbetssökande ska redovisa sina jobbsökningsaktiviteter. Reformen omgavs från starten med tekniskt strul, men månad för månad ska alltfler grupper av arbetssökande lämna in aktivitetsrapport för att få rätt till ersättning.

Nu bedömer SO att 10-20 000 arbetslösa riskerar att förlora sin ersättning. Sista dagen att lämna in rapporten för januari är den 15 februari. Den som inte har lämnat in någon rapport alls innan dess kan förlora sin ersättning helt, skriver SO i ett pressmeddelande.

Många av de arbetslösa som inte lämnade in sin aktivitetsrapport i oktober gjorde det inte heller i november. Utöver de tekniska problemen hos Arbetsförmedlingen är också bristande information, funktionshinder och språkproblem några av de skäl som medlemmarna uppger när deras a-kassa frågar varför de inte har lämnat in aktivitetsrapporten, skriver SO.

”Det handlar troligen till stor del om de allra svagaste grupperna bland de arbetslösa som riskerar att förlora ersättningen”, säger SOs kanslichef Melker Ödebrink i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.