Teracom slutar förhandla

NEDSKÄRNINGAR2003-12-02
Förhandlingarna mellan facken och Teracom har upphört. Arbetsgivaren har ensidigt lämnat förhandlingsbordet.
Av:  Christian Örjestål

Ett omfattande åtgärdsprogram ska spara in 150 miljoner kronor på Teracom. 120 personer ska varslas om uppsägning.

Under tre dagar har personalorganisationerna, ST, SEKO och CF förhandlat med arbetsgivaren om åtgärdsprogrammet. Utan resultat.

Hela förhandlingsprocessen har präglats av stor ovilja från företagsledningens sida, säger John-Olof Blomkvist, STs ordförande vid Teracom.
Arbetsgivaren har en annan syn på saken.

– Facken har tydligt visat att de inte vill gå i mål med den här förhandlingen. I stället försöker de förhala allting. Det är förkastligt – när de vet vilken kris bolaget befinner sig i, säger Christer L. Lundin, informationschef på Teracom.

ST och de andra facken ansåg att sparpaketet, som presenterades i våras, saknade en mängd analysmaterial. I juni anlitades  en arbetstagarkonsult.

Konsulten föreslog ett antal alternativa vägar till att nå sparmålen, men arbetsgivaren ändrade inte uppfattning.
Därefter har ST begärt en konsekvensanalys och att få de långsiktiga strategierna för bolaget redovisade.

– Facken har fått allt det material som de har bett om. Men nu har vi inte utrymme att laborera mer. Vi tar ett beslut inom den närmsta tiden. Det betyder att 175 tjänster berörs och att 120 personer varslas, säger Christer L. Lundin.

Hårdast drabbas verksamheterna  i Luleå, Göteborg och Karlstad. Men först blir det en central förhandling.

– Det kommer att ta ännu längre tid, vilket är olyckligt. Jag hoppas att staten, i egenskap av ägare, förändrar förutsättningarna för att trygga Teracoms framtid, säger John-Olof Blomkvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.