Tidaholmsanstalten byggs ut

KRIMINALVÅRDEN2023-10-30

Kriminalvården ska både bygga nytt och bygga om i Tidaholm. När bygget är färdigt kommer anstalten att bli dubbelt så stor som tidigare och ha ungefär 450 platser, skriver Kriminalvården i ett pressmeddelande.

I mars nästa år ska de första nya husen stå färdiga på Tidaholmsanstalten, som i dag har 126 platser och 56 tillfälliga häktesplatser. Men det är bara första steget i byggprojektet, skriver Kriminalvården i pressmeddelandet. De flesta av de gamla byggnaderna kommer att rivas för att ersättas av nya. Under tiden ska verksamheten bedrivas som vanligt.

”Anstalten byggdes på 50-talet och våra personalutrymmen är i nuläget väldigt eftersatta. Det är slitet och trångt. Nu går vi från att ha myndighetens kanske sämsta lokaler, till att få bland de bästa”, framhåller kriminalvårdschefen Magnus Östlund i pressmeddelandet.

Den nya personalbyggnaden invid entrén är klädd med skifferplattor på utsidan, men på insidan är trä det genomgående materialet. Den är snart klar och personalen beräknas få tillträde i mars.

”I praktiken har vi inte haft så mycket till utrymmen för personalen tidigare, så det här känns lyxigt. I dag får anstaltens kock ha sitt kontor mer eller mindre i en tambur”, konstaterar kriminalvårdsinspektören Jesper Carlman i pressmeddelandet.

Under projektets gång kommer 19 av anstaltens nuvarande byggnader att rivas. Bara klienternas svetsverkstad, plåtverkstad och aktivitetshus behålls, förstärks och rustas upp.

21 nya byggnader ska uppföras. Byggandet av standardiserade boendehus för de intagna pågår utanför anstaltsmuren, två på varje kortsida. Senare ska muren förlängas och innesluta de nya byggnaderna. På insidan bevaras den gamla murens kortsidor, som öppnas för in- och utpassering. Det innebär att anstaltsområdet delas upp i tre sektioner, en större i mitten och två mindre på sidorna.

Utbyggnaden av anstalten Tidaholm

  • Anstalten Tidaholm har i dag 126 anstaltsplatser och 56 tillfälliga häktesplatser. När utbyggnaden är klar har anläggningen cirka 450 anstaltsplatser. I ungefär hälften av rummen kan två intagna placeras.
  • 21 personer, inklusive 15 byggvakter, ingår i Kriminalvårdens byggorganisation.
  • NCC har under hösten cirka 250 personer på plats vid bygget. I vår utökas det till mellan 450 och 500 personer.
  • Omkring 1 200 personer har fått den säkerhetsutbildning som krävs för att få arbeta på bygget.

Källa: Kriminalvården

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA