Tidig pappaledighet ger mer jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2020-06-01
Det är bra för jämställdheten att män tar ut pappaledighet tidigt under föräldraskapet, enligt en rapport från Försäkringskassan. Den som tar ut pappaledighet tidigt under barnets första år tar ut större andel av ledigheten än andra pappor.

Försäkringskassan har undersökt hur olika grupper av föräldrar tar ut betald och obetald föräldraledighet. Enligt rapporten är det svårare att nå ett jämställt uttag av föräldraledighet om föräldraparet inte har delat någorlunda lika redan innan barnets ettårsdag.

”Våra resultat visar att pappor som delar jämställt på föräldraledigheten är föräldralediga tidigare än andra pappor. I och med att mer än hälften av föräldraledigheten tas ut under barnets första levnadsår är det svårt att nå ett jämställt uttag av föräldraledighet om inte båda föräldrarna varit föräldralediga redan innan barnets ettårsdag”, kommenterar analytikern Henrik Lindholm i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan publicerar i anslutning till rapporten också ny statistik om föräldraledighet. Statistiken visar bland annat att kvinnor i Västerbottens län tar ut minst andel av föräldrapenningen under sin föräldraledighet. I genomsnitt tar de ut föräldrapenning under 63 procent av de föräldralediga dagarna under barnets första två år. Män i Södermanlands län är de män som tar ut mest betald föräldraledighet under sin ledighet, 75 procent av dagarna ersätts av Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.