Tidningen Arbetsmarknaden hotad

ARBETSFÖRMEDLINGEN2008-12-05

Arbetsförmedlingens tidning Arbetsmarknaden riskerar nedläggning. Redaktionen har fått ett muntligt besked om att de ska producera några nummer till efter årsskiftet.

– Som det ser ut i dag kan jag inte dra några andra slutsatser än att tidningen kommer att läggas ned, säger Ewa Persson, chefredaktör på tidningen Arbetsmarknaden.

Orsaken är de besparingar Arbetsförmedlingen ska göra på sin stödverksamhet. Ewa Persson säger att informationsavdelningen, där tidningen ingår, ser ut att få ett så stort sparbeting att hon befarar att det inte finns något annat alternativ än nedläggning.

– Det vore särskilt olyckligt att lägga ned tidningen just nu, under lågkonjunkturen, när det sker så stora förändringar på arbetsmarknaden, säger Ewa Persson.

Tidningen Arbetsmarknaden riktar sig i första hand till de anställda på Arbetsförmedlingen, men har också många läsare utanför myndigheten.

Ewa Persson säger att det pågår en diskussion om att ersätta Arbetsmarknaden med en nättidning där även Platsjournalen, som riktar sig till arbetslösa, och interntidningen 2010 ingår.

Men Arbetsmarknaden har en helt annan målgrupp och ett annat uppdrag än de andra tidningarna, förklarar hon.

– Vi skriver utifrån journalistiska principer och jag är ansvarig utgivare. Vår ambition är att belysa hur arbetsmarknaden fungerar på ett så nyanserat sätt som möjligt.

Och att låta Arbetsmarknaden bli en egen nättidning skulle inte leda till någon större besparing, anser Ewa Persson. Personalkostnaderna är den största utgiften och för att upprätthålla kvaliteten är det nödvändigt att journalisterna får tillräckligt med tid för att sätta sig in i olika frågor, säger hon.

STs ordförande inom Arbetsförmedlingen, Thomas Fager, säger att det ännu inte finns något beslut om tidningens framtid, men anser att det vore olyckligt om den lades ned.

– Det är en väldigt bra tidning som är omtyckt och populär både inom vår verksamhet och utanför, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA