Tillfällig lättnad i regler om sjukpenning

SJUKFÖRSÄKRING2020-08-13
Coronapandemins hårda press på sjukvården har gjort att sjukskrivna riskerat att förlora ersättningen när deras rehabilitering dragit ut på tiden. Regeringen lättar nu tillfälligt på reglerna för att ingen ska komma i kläm.

Med det tidigare regelverket har den som haft sjukpenning i 180 dagar och fått sin vård eller rehabilitering uppskjuten på grund av coronaviruset riskerat att förlora rätten till sjukpenning. Efter 180 dagar ska den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden och då går det bara att få ersättning om man inte kan utföra något arbete alls.

Men nu ska inställda operationer eller uppskjuten vård på grund av pandemin inte behöva leda till att någon förlorar sjukpenningen eller förväntas ställa om till annat arbete. Regeringen fattade 2 juli ett beslut om ett tillfälligt undantag från prövningarna mot arbetsmarknaden.

”Regeringens beslut innebär att fler sjukskrivna får behålla sin sjukpenning och ges bättre förutsättningar att återgå i sitt vanliga förvärvsarbete. Det kan bidra till att minska arbetsgivarnas nyrekryteringsbehov och kostnader som hänger samman med detta”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Beslutet bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet och undantaget gäller från 2 april fram till 31 december 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.