Tillfälliga sjukregler förlängs

SJUKFÖRSÄKRING2020-12-15
De tillfälliga regler som gällt inom sjukförsäkringen med anledning av pandemin ska förlängas fyra månader, meddelar regeringen. Det gäller bland annat karensdagar och sjuklönekostnader för arbetsgivare.

Regeringen kommer enligt ett pressmeddelande att föreslå och besluta om förlängning av ett antal tillfälliga åtgärder i sjukförsäkringen med anledning av covid-19. Åtgärderna infördes för att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården, stärka den ekonomiska tryggheten samt lindra konsekvenserna för arbetsgivare. De tillfälliga åtgärderna gäller för närvarande till årets slut. Regeringen vill att de förlängs till sista april 2021.

De fyra tillfälliga lättnader regeringen avser att förlänga är:

  • ersättning för karensavdrag med ett schablonbelopp om 810 kr,
  • ersättning till egenföretagare för de 14 första karensdagarna med ett schablonbelopp om 810 kr per dag,
  • kompensation till arbetsgivare för den del av sjuklönekostnaden som överstiger det normala,
  • uppskjutet krav på läkarintyg från 8:e dagen till den 15:e dagen i ett sjukfall.

Regeringen har sedan tidigare aviserat att undantag vid prövningen mot normalt förekommande arbete i sjukpenningen vid inställd vård eller rehabilitering ska förlängas till och med 30 juni 2021.

Enligt pressmeddelandet kommer regeringen att återkomma om förslagen, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.