Undantag från tidsgräns förlängs

SJUKFÖRSÄKRING2020-12-09
Regeringen föreslår en förlängning av det tillfälliga undantag från tidsgränser i rehabiliteringskedjan som gällt under pandemin. Enligt regeringens förslag ska undantaget gälla också första halvåret 2021.

Regeringen beslutade i somras om ett tillfälligt undantag från regeln att sjukskrivna ska prövas mot normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden från dag 180 och dag 365 i rehabiliteringskedjan. Undantaget gäller fram till årsskiftet. Nu föreslår regeringen att undantaget förlängs ytterligare sex månader.

Regeringen hänvisar i ett pressmeddelande till att pandemin tvingat sjukvården att ställa om och att många patienter därför har fått sin vård och rehabilitering uppskjuten. Enligt det normala regelverket skulle de riskera att förlora sin rätt till sjukpenning.

De ordinarie tidsgränserna i rehabiliteringskedjan innebär att när de passerats ska arbetsförmågan bedömas mot en bredare arbetsmarknad. I dagsläget skulle det innebära att människor som väntar på operation eller liknande, för att kunna gå tillbaka till sitt vanliga jobb, i stället skulle riskera att förlora sin sjukpenning och förväntas ställa om till ett annat arbete.

Det formella förslaget om förlängning kommer i en extra ändringsbudget i början av nästa år. Bakom förslaget står regeringen, Centern och Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.