Tilltron till rättsväsendet stiger

RÄTTSVÄSENDET2009-02-27

Förtroendet för Polisen, åklagarna, domstolarna och Kriminalvården har sammantaget ökat sedan 2006. Det visar Brottsförebyggande rådets undersökning.

Av:  Therese Säfström

För tredje året har BRÅ gjort den Nationella trygghetsundersökningen och kan konstatera att tilliten är störst till Polisen. Där säger tre av fem av de tillfrågade att de har stort förtroende. Varannan säger sig ha ett stort förtroende för domstolarna och åklagarna. För Kriminalvården har en av tre tillfrågade ett stort förtroende.

I undersökningen syns att personer som är yngre oftare har en större tillit till rättsväsendet än de äldre. Svenskfödda känner över lag större förtroende än utlandsfödda.

Högutbildade visar sig ha det största förtroendet för rättsväsendet, med undantag för Kriminalvården, där tilliten är störst bland lågutbildade. Personer som har varit utsatta för brott har ett större förtroende för Polisen än för rättsväsendet i övrigt.

15 000 personer i åldrarna 16 till 79 år har tillfrågats i undersökningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av DDR2 (ej verifierad) sön, 03/01/2009 - 23:33
Haha.
Så går det när "fulmedia" inte skriver i klartext att ca: 6% av anmälda brott blir lösta av svensk polis.

I själva verket är jag övertygad om att om fler människor fick upp ögonen över den pinsamma insats som svenskt rättsväsende gör, så skulle undersökningens resultat blivit radikalt annorlunda

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA