Timanställning skadlig för hälsan

ARBETSMARKNAD2017-08-24
Unga vuxna som är arbetslösa eller timanställda har sämre hälsa än de som har tillsvidareanställning. Det visar en undersökning från University College i London.

Den som har en osäker anställning löper större risk att drabbas av psykiska problem än den som har en fast anställning. Undersökningen från Storbritannien bygger på data om drygt 7 700 personer födda 1989-90. Rapporten refereras av European trade union institute, ETUI.

Studien visar att de undersökta personerna vid 25 års ålder i mindre utsträckning uppgav att de kände sig friska, om de var arbetslösa eller timanställda, jämfört med dem med fast anställning. De som var timanställda uppgav också oftare att de hade psykiska besvär. Bland de som var arbetslösa uppgav mer än dubbelt så stor andel att de hade psykiska besvär, jämfört med gruppen som hade en anställning.

”En förklaring till resultaten är att ekonomisk stress eller stress över att ha ett lågstatusjobb ökar risken av psykiska problem. Det kan också vara så att oron över att inte ha något jobb eller ett oregelbundet jobb utlöser fysiska stressymptom, som bröstsmärtor, huvudvärk och muskelspänningar”, kommenterar en av forskarna bakom rapporten, docent Morag Henderson vid University College.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.