Trafikverket ska ta över en del av ansvaret för basunderhållet av Sveriges järnvägsspår.
Bild: Mostphotos.
Trafikverket ska ta över en del av ansvaret för basunderhållet av Sveriges järnvägsspår.

Trafikverket ska ta över spårunderhåll

TRAFIKVERKET2019-08-20
Trafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.

I början av förra året bestämde regeringen att Trafikverket ska ta över en del av ansvaret för det så kallade basunderhållet av Sveriges järnvägsspår, ett underhåll som i dag sköts av entreprenören Infranord. En utredning om hur det ska gå till har pågått sedan i mars 2018.

Den utredningen har nu kommit fram till att det är svårare än vad man trott att avgöra vilka delar av underhållet som kan överföras på ett effektivt och lönsamt sätt. Därför har utredaren nu fått ett förlängt uppdrag för att undersöka vilka marknads- och samhällsekonomiska effekter flytten av underhållsansvaret kan få.

Utredaren ska också föreslå hur Trafikverket kan bli bättre i sin roll som upphandlare och ta reda vilka resurser som krävs i form av maskiner för att klara av att hantera järnvägsunderhållet.

Dessutom ska utredningen fokusera på hur kvaliteten och kostnaderna påverkas, enligt regeringens tilläggsdirektiv till utredaren.

Utredningen ska slutredovisas senast vid årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.