Trafikverket utlyser särskild händelse

TRAFIKVERKET2023-03-17

Efter den senaste tidens strul i tågtrafiken har Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana utlyst en särskild händelse. Det innebär att det skapas en separat organisation inom Trafikverket för att komma till rätta med problemen inom trafikplaneringen.

SJ har riktat skarp kritik mot Trafikverket eftersom tågtrafikbolaget inte har kunnat släppa biljetter inför påskhelgen. Anledningen är att Trafikverket ännu inte lämnat information om banarbeten.

Trafikverkets problem härrör från det byte av digitalt planeringsverktyg som ägde rum i december förra året. Systemet har inte fungerat som tänkt, vilket tvingat Trafikverkets verksamhetsområde Trafik att införa manuella rutiner och granskningar, med stora förseningar av informationsleveranserna till tågbolagen som följd.

I beslutet om en särskild händelse skriver generaldirektör Roberto Maiorana att problemen med planeringsverktyget lett till försämrad arbetsmiljö och mycket hög personalomsättning. För att komma till rätta med detta krävs ”extraordinära åtgärder”.

Nu kommer en separat stab att tillsättas, med syfte att få ordning på planeringssystemet, säkra arbetsmiljön och bemanningen samt öka förtroendet mellan Trafikverket och järnvägsbolagen.

Enligt Jerk Wiktorsson, avdelningsordförande för ST inom Trafikverket, är detta första gången en särskild händelse utlyses på myndigheten.

– Läget är allvarligt. SJ är irriterade på oss med all rätt.

Han är positiv till beslutet och hoppas att det ska leda arbetet framåt.

– Situationen för våra medlemmar som arbetar med trafikplanering har varit pressad länge. Jag välkomnar alla försök att lösa detta, säger Jerk Wiktorsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.