Trängselskatten ger nya jobb

TRAFIK2007-06-18

Den 1 augusti återinförs trängselskatten i Stockholm. Men den här gången blir den billigare än vid försöket 2006. Liksom förra gången tar Vägverket in personal från bemanningsföretaget Manpower.

I samband med försöket med trängselskatter första halvåret 2006 anställde Vägverket 400 handläggare genom Manpower för att ta hand om allmänhetens frågor.

Nu planerar man för 190 personer på två platser, i Örebro och Solna. Också den här gången genom Manpower. Det visade sig nämligen relativt snabbt i samband med försöket att man hade överskattat behovet och bemanningen drogs ner.

– Människor hade andra problem än de vi väntat oss – det blev mindre av snabba svar på enkla frågor och mer av utredningar, konstaterar Louise Jarn Melander på Vägverket.

Också farhågorna för kraftigt ökad belastning på Skatteverket, kronofogden och länsrätten visade sig överdrivna. Förenklingar i det nya beslutet jämfört med reglerna under försöket kommer också att minska arbetsbelastningen på berörda myndigheter, förutser Vägverket.

Riksdagens beslut, som väntas i veckan, kommer att innebära att trängselskatter tas ut i minst fem år framöver. Vägverkets ambition är att kundtjänstverksamheten ska införlivas med verkets normala bemanning.

Skatteverket rekryterar till 25 nya tjänster i Örebro. En del av dem som anställs nu har varit arbetslösa sedan försöket avslutades. Kronofogdemyndigheten räknar inte med några nyrekryteringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA