Transportstyrelsen kräver avgift av lokförare

SPÅRTRAFIK2016-03-24

Lokförare är missnöjda med att Transportstyrelsen har beslutat ta ut en årlig registerhållningsavgift av landets alla lokförare. 300 kronor måste de betala i år för att behålla sitt ”körkort” för tåg.

Sedan ett par år för Transportstyrelsen ett centralt register över vilka som har tillstånd att framföra tåg. I samband med införandet fick arbetsgivarna betala 1 500 kronor för varje utfärdat ”körkort”, säger Lars Nilsson, ordförande för ST inom Transdev. Transdev är operatör för bland annat Öresundståg, Krusa Syd och Kustpilen.

– Jag tycker vi borde behandlas som andra legitimationsyrken som läkare och sjuksköterskor. Men Transportstyrelsen kräver att vi ska betala 300 kronor varje år för att få finnas kvar i registret, säger Lars Nilsson.

Enligt Lars Nilsson finns det inget intresse från arbetsgivarna att betala lokförarnas extra avgifter. Det blir svårt att få in bestämmelser om detta i kollektivavtalet, säger han:

– Vad händer om jag inte betalar? Får jag yrkesförbud då? Det här är ju bara ett sätt för Transportstyrelsen att dra in pengar…

Det bekräftas av Transportstyrelsens presschef Henrik Olars:

– Vi har ett uppdrag att öka andelen avgiftsfinansiering. Avgiften är till för att täcka de kostnader vi har för att hålla det nationella registret, säger han och jämför med andra grupper, som körkortsinnehavare och piloter, som också får betala för registerhållningen.

– Jag tycker man kan jämföra med en pilot. Där är avgiften 2 660 kronor per år, säger Henrik Olars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA