Tre förbund samarbetar om studenterna

FACKLIGT2005-04-19

Den nya studerandeorganisationen Tria smygstartar den 3 maj. Det är ST, SKTF och HTF som slagit ihop sina studerandeverksamheter till en enda.

Studerande från de tre förbunden får erbjudande om gratis övergång till Tria. Det gäller även medlemmar som är studielediga och har vilande medlemskap.

–Syftet är att förbereda de studerande på skrivna och oskrivna regler i arbetslivet, berättar Lars Edmar, som är chef för Tria.

–Många som pluggar idag vet inte var de kommer att jobba efter studierna. Genom Tria är det bara att gå med och efter examen väljer man förbund.

Vad har Tria att erbjuda?

–Tria-medlemmar kommer att kunna teckna frivilliga försäkringar till förmånliga priser, upplyser han. På vår hemsida kan vi ge privaträttslig rådgivning med svar inom 24 timmar och den 25 augusti startar Tria Direkt. Dit kan studerande vända sig för att få råd och information i arbetsrättsliga frågor.

Stor investering

Medlemmarna erbjuds seminarier och föreläsningar och får också tidningen Tria plus en valfri förbundstidning. Medlemsavgiften rabatteras med 50 procent under de första sex månaderna, sedan man gått från Tria till aktivt medlemskap i ett av förbunden.

Tria är en stor investering för framtiden. ST, SKTF och HTF har vardera satsat 4 miljoner kronor fram till 2006 och de sätter av ytterligare 1,5 miljoner kronor årligen i driftskostnad.

Studerandeorganisationen har 14 kontor i landet, knutna till förbundens regionala enheter. Dessutom finns 51 studerandeinformatörer. De ska ägna sig åt           rekrytering, klassrumspresentationer av Tria och synas på högskolornas arbetsmarknadsdagar.

Av resursskäl vänder sig Tria i första hand till studenter vid ett antal utbildningar som kan tänkas leda till en tjänst inom något av de tre förbundsområdena. Medlemskapet står dock öppet även för andra.

Lansering i september

Prioriterade utbildningar är beteende- folkhälso-, kultur-, miljö-, samhälls- och systemvetare, jurister, pol mag, social omsorg, socionomer, systemvetenskap, tandhygienister, tandtekniker och turism.

–Ska vi lyckas krävs en rejäl arbetsinsats. Studenter vill ha fakta och information, det räcker inte med att vädja till känslor, säger Lars Edmar.

I september lanseras Tria på allvar, bland annat genom en turné till 14 orter .

Fakta/Tria

o Tria: gemensam studerandeorganisation för ST, SKTF och HTF.

o Medlemmar: Idag har förbunden sammanlagt drygt 17 000 studerandemedlemmar. Målet är 26 000 år 2007.

o Medlemsavgift: 100 kronor för hela studietiden.

o Förmåner: Förmånliga försäkringar, föreläsningar, seminarier, tidningen Tria samt valfri förbundstidning.

o Organisation: Sex anställda, 51 studentinformatörer på 24 universitet och högskolor.
o Hemsida: www.tria.se (från 3 maj)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA