Tummen ned för privata »utmanare«

FÖRVALTNINGEN2009-03-10

Förslaget att låta privata »utmanare« lägga bud på statlig verksamhet tycks ha svårt att vinna gehör. Det framkom vid en hearing som ST ordnade om den statliga förvaltningsutredningen.

– Det är alltid tacksamt om någon vill ta över Försäkringskassan, skämtade Stefan Attefall (KD), ordförande i riksdagens finansutskott. Men förslaget låter lite märkligt.

Förvaltningsutredningen har lämnat en rad förslag om rationaliseringar i staten. Ett av dem är att spara pengar genom att låta privata aktörer lägga bud på statliga verksamheter. Men enligt Stefan Attefall är idén svår att genomföra, eftersom datasystemen i kärnverksamheten är integrerade med övrig verksamhet.

Utredaren själv, Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson, sa att förslaget om utmaningsrätt inte är utvecklat i sina detaljer och att det i vart fall inte skulle gälla kärnverksamheter.

– Men man kanske kan avlasta till exempel administrationen och sköta de delarna på marknaden.

Utredningen har också föreslagit att statliga myndigheter ska pressas att effektivisera genom att man lägger in en tänkt produktivitetsökning i anslaget för lokalkostnader. En sådan faktor finns redan i anslaget för bland annat löner. Hela modellen ifrågasattes av Sten Heckscher, ordförande i Rege­ringsrätten och tidigare näringsminister.

– Det är bra att sätta ett rationaliseringstryck på myndigheterna, men dagens system slår slumpartat, menade han. Det är ett sätt för riksdagen att inte behöva ta ansvar.

Yvonne Gustafsson
Bild: Sören Fröberg
Yvonne Gustafsson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA