Turbulens på Arbetsförmedlingen efter ST-uttalande

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-02-17

Arbetsmiljöproblem och märkliga incidenter har under ett par års tid rapporterats från en avdelning på Arbetsförmedlingens huvudkontor. Efter att ST krävt en översyn av ledarskapet har avdelningens chef meddelat att hon slutar. ”Det är sällan som det bara finns en sida i en konflikt,” säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

Av:  Emmeli Nilsson

I början av 2015 rapporterade SVT om sexuella trakasserier på en avdelning vid Arbetsförmedlingens huvudkontor. Då hade en använd kondom lämnats på en kvinnlig anställds skrivbord. Därefter följde fler liknande incidenter. Det senaste året har omkring 20 personer av ett femtiotal anställda slutat på avdelningen, och tre av tre sektionschefer har lämnat sina jobb.

I förra veckan avslöjade Svenska Dagbladet att en av STs fackliga företrädare köpts ut av Arbetsförmedlingen med ett avgångsvederlag på drygt 844 000 kronor, vilket motsvarar två årslöner.

Enligt STs avdelningsordförande Fredrik Andersson skedde utköpet på STs initiativ efter att arbetsgivaren riktat grundlösa anklagelser mot den fackliga företrädaren.

– Vi har försökt få fram bevis, men det finns inga. Vår ståndpunkt är att den fackliga företrädaren har gjort sitt jobb och drivit medarbetarnas frågor.

Både Fredrik Andersson och Arbetsförmedlingens HR-chef Kurt-Ove Åhs betonar att utköpet inte har någonting med de tidigare rapporterade incidenterna att göra. Enligt Kurt-Ove Åhs handlade det istället om brist på förtroende för den fackliga företrädaren från arbetsgivarens sida.

Fredrik Andersson anser att arbetsmiljösituationen på avdelningen är alarmerande. I helgen uttalade han sig i ett inslag för SVT, och efterlyste en översyn av ledarskapet.

Några dagar senare meddelade avdelningens chef i ett brev till medarbetarna att hon kommer att sluta, vilket SVT också rapporterade om. I brevet, som SVT tagit del av, förklarar chefen att STs krav på att se över ledarskapet bidragit till hennes val att sluta som chef.

– Vi har inte ställt krav på att någon ska avgå, utan ville att man skulle se över ledarskapet, säger Fredrik Andersson till Publikt.

På Twitter har medarbetare och ST-medlemmar på avdelningen uttryckt att den negativa bild av arbetsmiljön som bland annat SVT beskrivit är kraftigt överdriven. De uttrycker istället bristande förtroende för ST och kritiserar förbundets agerande.

– Det är sällan som det bara finns en sida i en konflikt. De som slutat har gjort det av ett skäl. Frågan om arbetsmiljösituationen är något vi jobbat med länge från STs håll, säger Fredrik Andersson.

Den närmaste veckan ska ST hålla möten för att prata om situationen och STs uttalande i helgen. Enligt Fredrik Andersson har ST kontaktat de medarbetare som kritiserat fackets agerande på Twitter.

– Jag tycker att vi har haft stöd av en majoritet av medarbetarna under en längre tid. Men man kan inte begära att alla ska veta exakt vad som händer hela tiden. Olika saker drabbar olika personer.

HR-chefen Kurt-Ove Åhs menar att situationen är komplex, men att en stor orsak till att många slutat är den höga arbetsbelastningen. De incidenter som skett blir en ytterligare belastning för både medarbetare och chefer.

– Vi har fortfarande ingen lösning på själva incidenterna. Vi har ingen utpekad och ingen som tagit på sig det som skett.

Däremot har avdelningen tagit fram en handlingsplan och anställt en person som ska driva förbättringsarbetet på heltid. Arbetsförmedlingen gör också en satsning på att utveckla chefernas ledarskap, enligt Kurt-Ove Åhs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anonym (ej verifierad) lör, 02/18/2017 - 12:37
Är det arbetsmiljöproblem verkligen? Jag skulle vilja säga systemfel. När ett system inte fungerar så uppstår konflikter. Både i samhället och det i det lilla. Vad ska egentligen ligga på Arbetsförmedlingen axlar? Den frågan måste ställas. Vissa frågor ska inte höra dit över huvud taget. Långtidsarbetslösa får ingen hjälp och gehör nu eftersom annat går före. Gruppen är inte homogen, och en del behöver omskolas, och andra som kanske har nåt år kvar till pension vill pensioneras. Nu försöker man dra alla över en kam. Oro bildas då även inom denna grupp, liksom det vi sett på Arbetsförmedlingen, eftersom många arbetslösa fortfarande är drivna och vill vidare i utveckling och utbildning men inte får hjälp till det, medans andra vill ta det lugnt i väntan på att pensioneras. Allt detta ingår det systemfel som vi nu ser! Den "individuella hjälpen som Regeringen lovade" har helt uteblivit med sin frånvaro! I stället sitter huvudkontoret alltså och förvaltar ett system som inte fungerar och skattebetalarna får ingen hjälp. Klart det blir konflikter, det är människor där också.
Inlagt av Sam (ej verifierad) mån, 02/20/2017 - 11:46
Jag tycker att hela grejjen är en stor fars från alla parter. Att arbetsförmedlen har låtit detta pågå så länge är helt galet. Vuxna människor som beteer sig som småbarn. Dett för mig är ett klockrent exempel på dumhet från alla parter.
Inlagt av Sputnik (ej verifierad) fre, 08/24/2018 - 18:09
Man får väl de företrädare man förtjänar- är ju medlemmarna som röstat fram vederbörande och får skylla sig själva när man röstat fram en ordförande som inte jobbar för medlemmarna utan bakom ryggen på dem- med sig själv för ögonen.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA