Två miljoner jobb försvann i Ukraina

INTERNATIONELLT2015-08-21

Kriget i Ukraina drabbar ekonomin och jobben. Sedan början av 2014 har två miljoner jobb försvunnit. Den Internationella Arbetsorganisationen, ILO, försöker hjälpa Ukraina med akut arbetsmarknadspolitik.

Kriget i östra Ukraina, som började i mars 2014, slår hårt mot landets ekonomi. Internationellt har den politiska och militära krisen fått mycket uppmärksamhet. Men de sociala konsekvenserna förtjänar också världens engagemang, anser Antonio Graziosi, chef på ILOs kontor för centrala och östra Europa i Budapest.

I en artikel på ILOs hemsida konstaterar han att ungefär två miljoner jobb försvunnit i Ukraina sedan början av 2014. Enligt landets officiella statistik har BNP minskat med 6,8 procent under 2014 och med 17,2 procent första kvartalet 2015.

Som en följd av det har arbetslösheten stigit från 7,6 procent till 9, 6 procent under samma period. I regionerna som direkt drabbats av inbördeskriget, Donetsk och Luhansk, är arbetslösheten ännu högre.

Hårdast har den tunga industrin drabbats, enligt ILO. Jordbruket och den lätta industrin har klarat sig bättre.

Inom Ukrainas gränser är ungefär 1,3 miljoner människor på flykt undan striderna. Omkring en fjärdedel av dem är i arbetsför ålder.

ILO har skickat experter till Ukraina främst för att hjälpa myndigheterna där med arbetsmarknadspolitiken. I synnerhet inriktar sig ILO på att matcha lediga jobb med internflyktingar.

ILO uppmanar också till investeringar i Ukraina, i synnerhet sådana som skapar nya jobb av hög kvalitet. I ett samarbete med Europeiska investeringsbanken, EIB, har ILO utvärderat hur många jobb som skapats genom bankens investeringar i Nordafrika. Nu hoppas ILO ta utvärderingsmetoden till Ukraina, skriver Antonio Graziosi. I juli beslutade EIB att låna ut 400 miljoner euro till satsningar på kommunal infrastruktur i Ukraina.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA