Tystnaden breder ut sig på jobbet

FACKLIGT2005-10-24

Mer än varannan offentliganställd tycker det har blivit svårare att kritisera arbetsgivaren under senare år, enligt en undersökning Temo gjort på uppdrag av Seko.

– Bilden av giriga företagare som förtrycker sina anställda måste nyanseras. Det finns uppenbarligen en massa offentlig verksamhet som i de anställdas ögon inte fungerar särskilt väl, säger Temos opinionsansvarige Arne Modig i Svenska Dagbladet.

Temo har frågat 1 000 svenskar i åldrarna över 16 år om hur öppenheten på jobbet och fackets inflytande förändrats. Åtta av tio tycker att facket ska ha ett stort inflytande i frågor som rör de anställdas arbetsmiljö och säkerhet. Bland de offentliganställda står 85 procent för den åsikten. Men när det gäller att faktiskt framföra kritik tror varannan statsanställd att anställda i allmänhet inte vågar framföra kritik och 54 procent att klimatet blivit sämre i det avseendet.

Tre procent av de som deltagit i undersökningen skulle inte ens våga ta upp arbetsmiljö- och säkerhetsproblem med arbetskamraterna, tio procent skulle inte våga tala med arbetsgivaren och femton procent skulle inte våga ta upp det med facket. Och 56 procent säger att de inte skulle våga vända sig till journalister i radio, tidningar eller tv.

När fackförbundet ST för fem år sedan drev kampanjen ”Tala är guld – om tystnaden på jobbet” svarade var tredje att arbetskamrater som framfört kritik blivit drabbade av repressalier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA