UD-protest mot Klingvalls jobb

AMBASSADÖR2003-11-24

Förra statsrådet Maj-Inger Klingvall får ambassadörstjänst med topplön. Utnämningen har lett till protester på UD.

Av:  Christian Örjestål

Regeringens beslut att utnämna före detta statsrådet Maj-Inger Klingvall till ambassadör i Moçambiques huvudstad Maputo väcker starka protester från fackligt håll. I ett brev till UDs expeditionschef skriver ST-sektionen TCO-UD och Sacos UPF:

”Personalorganisationerna på UD protesterar mot utnämningen. Inom utrikesförvaltningen finns redan en markant övertalighet på chefsplanet /.../ flera chefer har, i brist på uppdrag, känt sig nödsakade att begära förtidspension.”

Dessutom har arbetsgivaren fattat beslut utan ”sedvanligt samråd med personalorganisationerna”.

– Protesten lär inte få regeringen att ta tillbaka utnämnandet. Men vi hoppas att regeringen tänker till ordentligt nästa gång. Vi har kompetens på UD som redan idag används på fel sätt – ambassadörer som arbetar som handläggare och liknande, säger Åke Isaksson, ordförande för ST-sektionen TCO-UD.

Facken anser inte att Maj-Inger Klingvall kan bidra med någon kompetens som skulle saknas idag. De ser utnämningen                               som en politisk förläning.

– Vi får dem som regeringen inte vet var de ska göra av annars. Det känns inte bra, säger Åke Isaksson.

Till det kommer Maj-Inger Klingvall att få en betydligt högre lön än andra ambassadörer. Ingångslönen för en ambassadör är 39 000 kronor. Medianlönen är ungefär 45 000 kronor i månaden. Maj-Inger Klingvall behåller sin statssekreterarlön på 61 000 kronor i månaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA