Umeåanstalten anmäls för underbemanning och stress

KRIMINALVÅRDEN2022-05-03
Underbemanning och otydlig arbetsorganisation skapar dålig arbetsmiljö på Kriminalvårdens anstalt i Umeå, menar ett skyddsombud i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Stressen bland medarbetarna leder till säkerhetsbrister som olåsta dörrar och uteblivna visitationer, enligt anmälan.

Anstalten i Umeå har nyligen utökat antalet platser och genomgått en omorganisation. Förutom underbemanning har detta lett till oklarheter när det gäller arbetsledning och prioriteringar, skriver skyddsombudet i sin anmälan.

Enligt skyddsombudet vittnar medarbetare om stress och känslor av att vara otillräckliga, vilket bland annat gått ut över sömnen.

Bristerna i arbetsmiljön har enligt anmälan lett till ett flertal incidenter under den senaste tiden, exempelvis olåsta dörrar, ronderingar som inte genomförts och utebliven informationsöverföring.

Enligt ledningen för anstalten i Umeå har en rad åtgärder vidtagits, såsom tillfälliga rutiner för slussning och matutdelning. En ny mötesstruktur har också införts för att öka tydligheten.

Arbetsgivaren poängterar också att ett större antal kriminalvårdare utbildas under våren och att dessa successivt kommer att börja jobba inom verksamheten under vår, sommar och höst.

Skyddsombudet, som efterlyst en tydligare arbetsorganisation och prioriteringar, anser dock inte att arbetsgivarens åtgärder ät tillräckliga och kopplar nu in Arbetsmiljöverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.