Underårig förbrytare bör få assistent

JO2006-11-09

Kriminalvården bör ge underåriga som placeras i fängelse en ”personlig assistent”. Det anser Justitieombudsmannen, JO, i ett utlåtande om en 17-årig intagen på Norrtäljeanstalten.

I samband med en inspektion uppmärksammade JO att en 17-årig polsk medborgare satt intagen tillsammans med vuxna brottslingar. Ynglingen var dömd till fängelse och väntade på överflyttning till hemlandet.

I Polen finns ingen ungdomsvård av svensk modell, och mot bakgrund av att han i Norrtälje skulle kunna ha kontakt med landsmän ansåg Kriminalvårdens placeringsenhet att han skulle stanna kvar. Trots att anstalten begärt att han skulle flyttas till en anstalt som bättre kunde tillvarata hans behov.

JO anser att alla inblandade – domstolen, anstalten och placeringsenheten – haft som mål att verkställigheten av straffet skulle bli så skonsamt som möjligt. Men med tanke på vilka besparingar Kriminalvården gör genom att placera en ungdom i fängelse borde man överväga ett system med en individuell resurs som följer den unge dömde. Ett dygn i ungdomsvården kostar i genomsnitt nästan 6 400 kronor, att jämföra med 2 100 i fängelset.

”Enligt min mening borde Kriminalvården för det fåtal ungdomar som verkställer fängelsestraff innan de fyllt 18 år överväga ett system med en individuell resurs som följer den unge i anstaltssystemet. Härigenom skulle anstalten ges förutsättningar att vidta särskilda arrangemang när den måste ta emot en person som inte fyllt 18 år. Samtidigt klargörs och understryks vikten av sådana åtgärder”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA