Unga statsanställdas ohälsa i fokus

ARBETSMILJÖ2019-04-15
Sjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.

Metoden som Arbetsgivarverket och Vinnova valt att möta ohälsan bland unga kallas policylabb, och består av en serie workshops där sex myndigheter med många yngre medarbetare deltar. Syftet med aktiviteterna är att undersöka hur staten som arbetsgivare kan agera annorlunda i introduktion, handledning och arbetsledning av unga medarbetare.

”Hypotesen är att vi som arbetsgivare genom ett annat agerande kan få unga medarbetare att få en bättre introduktion i arbetslivet och att vi på så sätt kan bidra till ett friskare arbetsliv”, säger Arbetsgivarverkets projektledare Anders Stålsby i ett pressmeddelande.

De inbjudna myndigheterna är Försäkringskassan, Statens Servicecenter, Boverket, Sjöfartsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Från varje myndighet deltar två personer med HR-inriktning. Tillsammans ska de enligt pressmeddelandet arbeta fram hur statliga arbetsgivare på ett bättre sätt kan introducera unga nyanställda som har delvis andra förväntningar än tidigare generationer, i ett arbetsliv som blir alltmer gränslöst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.