UNHCR kritiserar Migrationsverket

ASYL2016-03-15

FNs flyktingorgan UNHCR kritiserar Migrationsverket för att så få syrier får flyktingstatus vid prövningen i Sverige. Enligt UNHCR ligger brister i utredningarna bakom resultaten, uppger Ekot.

Bara var tionde syrisk flykting får uppehållstillstånd i Sverige som flykting i juridisk mening. I övriga Europa räknas åtta av tio av syriska flyktingar som just flyktingar, konstaterar UNHCR. Organisationen menar att det låga antalet i Sverige beror på brister i Migrationsverkets utredningar:

”UNHCR skulle vilja se att Migrationsverket i sina utredningar frågar närmare kring de individuella anledningarna till varför man flytt”, säger UNHCRs biträdande regionchef Karolina Lindholm Billing till Ekot.

De syrier som inte beviljas flyktingstatus i Sverige får i stället uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande. Den som är alternativt skyddsbehövande kommer inte att få rätt att återförenas med sin familj, enligt det lagförslag som just nu är på remiss. Karina Lindholm Billing säger till Ekot att Migrationsverket skulle hitta fler med flyktingskäl om man grävde lite djupare i de asylsökandes berättelser.

Migrationsverkets biträdande rättschef Carl Bexelius säger att majoriteten av syrierna inte lyfter fram sådana asylskäl som ger dem rätt till flyktingstatus:

”När vi tittar på förhållandena och de individuella skälen så är inte konflikten sådan i Syrien att det finns individuell utsatthet. Ibland finns det, men i huvudsak är det så att de som flyr Syrien gör det för att de inte kan köpa medicin och mat till barnen och barnen kan inte gå i skola och det är inte flyktingskäl”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA