Universitet får kritik

HÖGSKOLAN2007-02-09

Göteborgs universitet får kritik av Högskoleverket i samband med hanteringen av en professor som anmälts till Ansvarsnämnden för ekonomiska oegentligheter.

Universitetet misstänkte vintern 2006 att professorn förskingrat universitetets medel i samband med att hon låtit universitetet betala för resor och advokatkostnader. Händelserna utreddes i en intern revision, men den misstänkta professorn fick inte möjlighet att yttra sig över misstankarna innan universitetet gjorde en anmälan till Statens Ansvarsnämnd.

I juni 2006 beslutade ansvarsnämnden att professorn gjort sig skyldig till en tjänsteförseelse för att hon själv attesterat de kostnader för resor och advokat som uppkommit i tjänsten, men hon friades från brottsmisstanke och fick behålla sin tjänst. Straffet blev 20 dagars löneavdrag.

Sedan ansvarsnämnden fattat sitt beslut skrev professorn en ansökan om forskningsbidrag för sig och en grupp seniora forskare. Samma dag som ansökan skulle lämnas in till Vetenskapsrådet meddelade prefekten på universitetet att han vägrade skriva på en ansökan om ekonomiskt bidrag där professorn stod som huvudansvarig.

Professorn anmälde universitetet till Högskoleverket, dels för att hon inte fått möjlighet att yttra sig inför anmälan till ansvarsnämnden, dels för att hon vägrats söka forskningsbidrag.

I sitt beslut konstaterar Högskoleverket att anmälan till ansvarsnämnden inte i sig var myndighetsutövning, och att det därför inte funnits någon förpliktelse att kommunicera med professorn. Men mot bakgrund av vad som senare hände hade det varit förnuftigt att låta henne yttra sig.

”Universitetets försök att nå henne innan anmälan har lämnats in till Statens ansvarsnämnd synes inte ha varit tillräckliga”, skriver universitetskansler Sigbrit Franke.

När det gäller prefektens vägran att skriva under ansökan om forskningsbidrag konstaterar Högskoleverket att det är universitetet som bestämmer om lärarnas, och därmed också professorernas, arbetsuppgifter.

Högskoleverket vill ändå uppmärksamma universitetet på principerna ”att varje lärare tas i anspråk med hänsyn till hans eller hennes samlade kompetens och att läraren skall kunna utveckla hela sin kompetens inom ramen för anställningen”. Och eftersom forskning är en väsentlig del av arbetsuppgifterna för en professor, och forskning inte torde vara möjlig utan möjlighet att söka forskningsbidrag är det inte rimligt att utestänga henne från den möjligheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA