Universitet medger fel vid anställning

HÖGSKOLAN2016-08-19
Linköpings universitet gjorde fel när man uteslöt en jobbsökande kvinna för att hennes doktorsexamen var för gammal. Det säger Överklagandenämnden för högskolan i ett beslut. Nu måste anställningsprocessen göras om.

Den felaktiga rekryteringen gällde en tillsvidareanställning som ”junior universitetslektor”. Universitetet hade bestämt att endast sökande med en relativt färsk doktorsexamen, högst fem år gammal, skulle vara behöriga för tjänsten. Det var bara en man och en kvinna som sökte jobbet, och kvinnan uppfyllde inte lärosätets kriterier då hon hade en äldre examen.

Hon överklagade dock när mannen fick anställningen, och Överklagandenämnden för högskolan slår nu fast att ålderskravet strider mot både lagar för statstjänstemän i allmänhet och regler för högskoleanställda. Det normala i båda fallen är att endast sakliga grunder får ligga till grund för anställningar, såsom förtjänst och skicklighet.

Visserligen har lärosätena möjlighet att i vissa fall gynna nydoktorerade med så kallade meriteringsanställningar, men man får inte utesluta äldre sökande. I det här fallet var det inte heller fråga om en meriteringsanställning, skriver Överklagandenämnden.

Universitetet medger att man gjort fel och ska göra om rekryteringen med nya sakkunniga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.