Upphandling av pass måste göras om

POLISEN2018-05-14

Polismyndigheten måste göra om sin upphandling av pass, slår Kammarrätten i Stockholms län fast i en dom. Orsaken är att Polisen inte kunnat visa att andra leverantörer än anbudsvinnaren Svenska pass inte missgynnats.

Dagens Nyheter rapporterade i augusti förra året att upphandlare inom Polisen haft täta kontakter med den dåvarande passleverantören Svenska pass under en ny upphandling värd runt 700 miljoner kronor. Två polisanställda hade bland annat deltagit i resor och middagar med Svenska pass, som senare fick ett nytt kontrakt.

Polismyndigheten har hävdat att kontakterna enbart handlat om förvaltningen av det gamla avtalet. Myndigheten har också sagt att de två utpekade upphandlarna inte haft några centrala roller i den nya upphandlingen.

Ett konkurrerande bolag till Svenska pass överklagade beslutet, men Förvaltningsrätten i Stockholm gick på Polisens linje. Bolaget gick dock vidare till kammarrätt, och nu har alltså Kammarrätten i Stockholm kommit fram till att upphandlingen måste göras om.

Kammarrätten påpekar att den sökande – det konkurrerande bolaget – inte behöver bevisa att ansvariga för en upphandling faktiskt agerat partiskt. Det är tillräckligt att bolaget kan visa på omständigheter som gör att opartiskheten kan ifrågasättas.

Och kammarrätten anser det bevisat att de två polisanställda deltagit i upphandlingen samtidigt som de haft omfattande kontakter med Svenska pass i frågor om det gamla avtalet. Det är enligt domstolen tillräckligt för att ifrågasätta om Polismyndigheten behandlat alla leverantörer lika. Kammarrätten anser dessutom att de två haft viktiga roller i upphandlingen, i motsats till vad Polisen uppgett.

Polisen har anmält upphandlingen till åtal för mutbrott och en åklagare har inlett förundersökning, enligt DN. Dåvarande rikspolischef Dan Eliasson beslutade också om en intern tillsyn av inköp och upphandlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA