Upphandling kan minska utsläppen

MILJÖ2009-03-20

Storbritannien och Österrike är bäst i Europa på miljövänlig offentlig upphandling, enligt en studie från EU. Sverige kommer på tredje plats.

EU-kommissionen har satt målet att hälften av de offentliga uppköpen ska vara miljöanpassade nästa år. Men målet tycks svårt att nå. I en studie av inköpen i EUs sju mest miljövänliga länder, ”Green-7”, hamnar genomsnittet på 45 procent, räknat på upphandlingarnas värde.

Storbritannien klarar med sina 78 procent målet med råge, och Österrike når upp till 52 procent. I Sverige ställs miljökrav i 49 procent av upphandlingarna. Därefter kommer Finland, Danmark, Tyskland och till sist Nederländerna, där gröna upphandlingar står för 26 procent av inköpssumman.

– Vi är visserligen bra, men det är intressant att det finns områden där Österrike och England är bättre, tycker konsulten Mattias Norling på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers, som svarat för den svenska delen av undersökningen.

Det handlar om mycket omfattande affärer. EU-länderna gör årligen offentliga uppköp för motsvarande 16 procent av unionens BNP, på allt från toalettpapper till byggnadskomplex. I Sverige är storleksordningen 450-535 miljarder kronor om året, enligt en rapport från Konkurrensverket.

De områden där länderna kommit längst med grön offentlig upphandling är el, papper och möbler. Sämst går det på transportområdet.

I studien görs beräkningar som tyder på att koldioxidutsläppen minskar med i genomsnitt 25 procent jämfört med uppköp utan miljökrav. För Sveriges del bedöms minskningen till 39 procent.

Det blir också något billigare att upphandla miljövänligt. En analys av kostnaderna för produkternas hela livscykel visar på kostnadsminskningar med i genomsnitt 1,2 procent. I Storbritannien tjänar man 5,7 procent på grön upphandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA