Uppsagda vill få rättshjälp för process

REGERINGSKANSLIET2011-11-30

Sex av de personer som blivit uppsagda från Regeringskansliet har begärt ekonomisk rättshjälp från ST. De tycker inte att förbundet har tagit sitt fackliga ansvar. ST hänvisar till en möjlighet att få frågan om kompensation prövad.

Förra året skulle Regeringskansliets förvaltningsavdelning spara 50 miljoner kronor. Det blev en uppslitande process som slutade med att många medarbetare sades upp.

Nu är det för sent för att överklaga uppsägningarna, men sex av de uppsagda begär rättshjälp från ST via en advokat. De vill ha ersättning för att driva en rättslig process mot arbetsgivaren, och eventuellt också mot ST, då de anser att det »finns en risk att Fackförbundet ST har gjort sig skyldigt till försumlighet« i processen.

Anders Karlsson är medlemmarnas advokat.

– Man hade kunnat ta en fight när det fortfarande fanns tid att tvista om uppsägningarna, säger han.

»Finns bättre sätt«

Men STs rättshjälpskommitté har bestämt sig för att inte bevilja ansökan om ekonomiskt stöd.

– Om ST har gjort fel ska vi såklart erkänna det, och medlemmarna ska få kompensation. Men vi tycker att det finns bättre sätt för en sådan process än att gå till domstol och lämna in en stämningsansökan, säger Anders Hult, som är förbunds­jurist på ST.

Han syftar på den ansvarsförsäkring som ST har hos försäkringsbolaget Trygg Hansa. Om en medlem anser att ST inte har tagit sitt ansvar, kan Trygg Hansa göra en utredning. Får medlemmen rätt, ger bolaget full kompensation för skadan.

– Det är en bättre väg att gå, eftersom det är gratis både för medlemmen och ST, anser Anders Hult.

ST delar inte heller ut någon rättshjälp för tvist mot staten eftersom förbundet anser att alla tidsfrister i lag och kollektivavtal redan har passerats och en sådan process inte längre är möjlig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA