Uppsägning hotar 50 på Teracom

NY GARANTI2003-12-01

50 anställda riskerar att bli uppsagda när Teracom ska sanera ekonomin. Företaget beviljas nu ytterligare en statlig kreditgaranti på 200 miljoner kronor.

Av:  Christian Örjestål

Det statliga bolaget Teracom befinner sig i ekonomisk kris. Ett åtgärdspaket som ska spara in närmare en halv miljard åt bolaget är att vänta.

– Så många som 50 personer kan bli uppsagda, säger John-Olof Blomkvist, ordförande för ST vid Teracom.

Teracoms huvudsakliga uppgift är att ansvara för utsändningen av radio och tv över det rikstäckande marknätet.

Regeringens uppdrag till Teracom – att bygga ut det digitala marknätet – har resulterat i att företaget nu upplever en ekonomisk kris. Stora investeringar och lågt konsumentintresse har medfört att bolagets soliditet minskat kraftigt.

Utan en ekonomisk förstärkning kommer inte Teracom att uppnå långivarnas krav och då riskerar bolagets krediter att krävas tillbaka. Om det resonemanget dras till sin spets kan det leda till att Teracom sätts i konkurs. Något som regeringen inte lär gå med på.

– Det finns absolut ingen risk för att något sådant skulle kunna tänkas hända, säger Annika Nilsson, socialdemokratisk ledamot av kulturutskottet.

I slutet av februari kommer riksdagen, efter finans- och kulturutskottens beslut, att godkänna regeringens förslag om att bevilja Teracom en tidsbegränsad kreditgaranti på 200 miljoner kronor. Garantin föreslås gälla fram till och med den sista december. Den totala kreditgarantin för Teracom uppgår därmed till 2 miljarder.

Kravet på Teracom är att bolaget genomdriver ett omfattande omstruktureringsarbete och enbart inriktar sig på kärnverksamheten: utsändningen av radio och tv. Bolaget ska endast driva annan verksamhet om det är förenligt med kärnverksamheten.

Det innebär att det blir omöjligt för bolaget att behålla dotterbolagen Factum Electronic AB, Teracom Components AB, Active TV AB och Travelvision Scandinavian AB. Dessutom planerar bolaget att sälja ut Kaknästornet.

Omstruktureringen ska ge bolaget runt 475 miljoner kronor. Utöver det behöver bolaget ytterligare 825 miljoner. En del av besparingarna kommer direkt att drabba personalen i form av uppsägningar.

– Vilka orter som kommer att drabbas är svårt att säga men jag är övertygad om att vi kommer att se en hel del neddragningar bland personalen, säger Teracoms presschef Christer L Lundin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA