Uppsägning slår hårdare mot anställda med jobb som kan automatiseras

ARBETSMARKNAD2023-02-27

Anställda i yrken där arbetsuppgifterna kan ersättas med automatiserade processer får lägre lön och riskerar att få det svårt på arbetsmarknaden om de förlorar jobbet, visar ny forskning.

Anställda med yrken som kan ersättas av ny teknologi har lägre löne- och inkomsttillväxt än andra, visar en ny studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, och Uppsala universitet. Den som förlorar jobbet i en massuppsägning får det extra svårt på arbetsmarknaden, enligt studien.

Forskaren Yaroslav Yakymovych har följt cirka 85 000 personer vars arbetsplatser lades ner under åren 1997–2014. De uppsagda har delats upp två grupper: de som haft rutinmässiga yrken som är lätta att automatisera, och de som haft icke-rutinmässiga yrken som är svåra att automatisera. I de rutinmässiga yrkena ingår bland annat olika typer av kontorsjobb, maskindrift och hantverksjobb, medan de 80 icke rutinmässiga yrkena bland annat är högkvalificerade yrken och yrken inom service.

För dem som hade rutinmässiga arbetsuppgifter gick det sämre på arbetsmarknaden. Året efter uppsägningen var de arbetslösa 180 dagar längre än de som blev uppsagda från ett icke rutinmässigt jobb, visar rapporten. Samtidigt minskade deras inkomster med 40 procent, att jämföra med en minskning på 20 procent för jämförelsegruppen som haft icke rutinmässiga yrken.

”Deras gamla yrken håller på att försvinna på grund av automatiseringen och för att hitta en ny anställning måste de ofta byta yrke och bransch och börja från början. De hamnar ofta rätt långt ner i lönefördelningen i sitt nya yrke, och inte sällan i en bransch med en lägre lönenivå”, konstaterar Yaroslav Yakymovych i ett pressmeddelande.

Enligt studien återhämtade båda grupperna sig över tid jämfört med dem som inte sagts upp, men tio år senare tjänade de fortfarande tolv procent mindre än de som inte blivit uppsagda. De som hade haft jobb som går att automatisera hade signifikant större inkomstförluster än uppsagda arbetare från andra yrken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA