Utan doktorsgrad – inte önskvärda

HÖGSKOLAN2006-06-21

De har varit med och utbildat mer än tusen journalister vid JMK. Nu är de inte önskvärda längre. Orsaken är att de inte har doktorerat.

JMK, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Stockholm, ska göra sig av med lärare som undervisar i yrkesinriktade ämnen.

Enligt institutionens prefekt, Göran Leth, ska disputerade lärare få huvudansvaret för de praktiskt orienterade ämnena. Dessutom ska skolan ta in korttidsvikarier.

–Det handlar om en maktkamp mellan praktik och teori, menar ST-klubbens ordförande Jan Örneus, som själv undervisar i mediestruktur.

Göra sig av med praktikerna

Han säger att ledningen under en längre tid velat göra sig av med lärare som inte är disputerade och genom Bolognaprocessen har man nu fått en chans att en gång för alla bli av med praktikerna.

–Vi känner oss inte bara överkörda jobbmässigt, det handlar också om att ledningen inte tycker att vi har något att komma med. Vi är paria som man inte ska prata med, säger Claes Johnsson, lärare i radio- och tidningsproduktion.

Anders Gjöres, lärare i radio, befarar att färre kommer att intressera sig för utbildningen om den blir mer forskningsinriktad.

–Vi har utmålats som motsträviga, men vi vill också att journalistutbildningen ska förändras och förbättras. Det vi inte vill är att bli överkörda, säger Claes Johnsson.

Några hälsar knappt

De tre förklarar att den psykosociala arbetsmiljön inom kollegiet varit dålig en längre tid. Kritiska röster är ovälkomna.

–Och man aktar sig noga för vilka lunchbord man sätter sig vid. Några hälsar knappt, säger Jan Örneus.

Göran Leth säger att fjorton anställda berörs av övertaligheten på ett eller annat sätt. Varsel om arbetsbrist ska läggas för fyra heltidstjänster, men då många jobbar deltid är det fler som berörs.

Enligt Göran Leth kräver Bolognaprocessen att disputerade lärare har huvudansvaret för undervisningen.

–Det ger också oss en möjlighet att erbjuda en mer avancerad journalistutbildning.

Om arbetsmiljön säger han att en omställningsprocess alltid sätter sina spår.

–Den här typen av beslut är inte roliga, men jag anser att vi har haft en öppenhjärtig diskussion och har tagit besluten i vederbörlig ordning.

Flertalet av dem som berörs av övertaligheten är ST-medlemmar.

Journalistiklärarna Jan Örneus, Anders Gjöres och Claes Johnsson känner sig överkörda av ledningen vid JMK.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Journalistiklärarna Jan Örneus, Anders Gjöres och Claes Johnsson känner sig överkörda av ledningen vid JMK.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG

Bolognaprocessen

Bolognaprocessen syftar till ett ökat europeiskt samarbete inom högre utbildning. Det ska främja rörligheten och innebär att examina inom Europa ska bli jämförbara. Tre utbildningsnivåer införs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA