Utredare kritiserar kriminalvården

NYHET2005-02-08

Kriminalvårdens ledning har inte förmått bedöma nya hot och personalpolitiken har försummats. Det hävdar Björn Eriksson som granskat rymningarna från Hall, Kumla, Norrtälje och Mariefred.

När landshövdingen och före detta rikspolischefen Björn Eriksson presenterade utredningen tidigare idag uttryckte han sin förvåning över att det bara funnits en säkerhetsansvarig inom Kriminalvårdsstyrelsen fram till hösten 2004.

Hans slutsats är att ledningen har brustit såväl centralt som lokalt. Det har saknats centralt beslutade regler och organisationen har haft svårt att gå från beslut till genomförande.

Besparingskrav och problem med rekrytering har lett till att många vårdare är oerfarna och saknar relevant utbildning. Personalen backar och de intagna kan ”ta över”, menar Björn Eriksson. Det finns också brister i arbetsledning och handledning.

Björn Eriksson påpekar att bedömningen av vilka som är ”högriskfångar” inte bara ska gälla dem som dömts till mer än fyra års fängelse.

Han uppskattar att det kan behövas säkerhetsplatser för mellan 100 och 150 personer, jämfört med dagens 30.

Björn Eriksson tror på Kriminalvårdsstyrelsens förslag att bygga säkerhetsavdelningar i befintliga anstalter. Planerna på en ny säkerhetsanstalt i Härnösand ställer han sig mer tveksam till. De ställer stora krav såväl på kriminalvårdens personal som på polismyndigheten i länet.

Underrättelseverksamheten har inte fungerat, anser han. Den bör ha tydliga regler och bedrivas i samarbete med polisen.

De som ska arbeta på säkerhetsavdelningarna bör ha lämplig utbildning och erfarenhet. De bör också prioriteras i lönehänseende.

Björn Eriksson anser att personalen måste röra sig mer bland de intagna och inte sköta avdelningen via monitorer i ett kontrollrum.

Tillsynen över kriminalvården bör förbättras liksom skalskyddet och samarbetet med polisen.

Björn Eriksson avvisar helt tanken på att kriminalvårdens personal ska bära vapen. Han är emot att anstalterna tillhandahåller gym där enda syftet är att bygga upp muskelmassa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA