Utredare ska granska samråd mellan Arbetsförmedlingen och fackförbunden

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-05-10

En utredare ska se över hur Arbetsförmedlingen samråder med facket inför att arbetssökande anvisas till åtgärder. Regeringens mål är att förbättra förutsättningarna för att insatserna leder till en varaktig etablering på arbetsmarknaden.

I dag ska Arbetsförmedlingen samråda med en arbetstagarorganisation innan en arbetssökande anvisas till ett arbetsmarknadspolitiskt program eller en insats som är förlagd till en arbetsplats. Regeringen har nu tillsatt en så kallad bokstavsutredning inom arbetsmarknadsdepartementet, vars syfte enligt ett pressmeddelande är att förbättra förutsättningarna för att insatsen leder till en varaktig etablering på arbetsmarknaden. Målet är att samrådet mellan myndigheten och facket ska fungera bättre.

Kunskap om förhållandena på arbetsplatsen ska vara en del av Arbetsförmedlingens beslutsunderlag när myndigheten tar fram lämpliga arbetsplatser för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program eller insatser. Ett bra beslutsunderlag är enligt pressmeddelandet viktigt för att säkerställa att insatsen bidrar till att den arbetssökande får en varaktig etablering på arbetsmarknaden. Insatsen får inte heller bidra till försämrade villkor för löntagare eller skapa osund konkurrens i näringslivet.

Utredarens uppdrag är att analysera samrådsförfarandet mellan myndigheten och facket och lämna förslag på hur det kan bli mer ändamålsenligt, välfungerande och effektivt. Utredaren ska också undersöka behovet av en bättre informationsöverföring och möjligheten till ersättning för fackets framtagande av underlag till Arbetsförmedlingen.

Utredningen ska vara klar innan årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA