Utredare ska granska samråd mellan Arbetsförmedlingen och fackförbunden

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-05-10
En utredare ska se över hur Arbetsförmedlingen samråder med facket inför att arbetssökande anvisas till åtgärder. Regeringens mål är att förbättra förutsättningarna för att insatserna leder till en varaktig etablering på arbetsmarknaden.

I dag ska Arbetsförmedlingen samråda med en arbetstagarorganisation innan en arbetssökande anvisas till ett arbetsmarknadspolitiskt program eller en insats som är förlagd till en arbetsplats. Regeringen har nu tillsatt en så kallad bokstavsutredning inom arbetsmarknadsdepartementet, vars syfte enligt ett pressmeddelande är att förbättra förutsättningarna för att insatsen leder till en varaktig etablering på arbetsmarknaden. Målet är att samrådet mellan myndigheten och facket ska fungera bättre.

Kunskap om förhållandena på arbetsplatsen ska vara en del av Arbetsförmedlingens beslutsunderlag när myndigheten tar fram lämpliga arbetsplatser för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program eller insatser. Ett bra beslutsunderlag är enligt pressmeddelandet viktigt för att säkerställa att insatsen bidrar till att den arbetssökande får en varaktig etablering på arbetsmarknaden. Insatsen får inte heller bidra till försämrade villkor för löntagare eller skapa osund konkurrens i näringslivet.

Utredarens uppdrag är att analysera samrådsförfarandet mellan myndigheten och facket och lämna förslag på hur det kan bli mer ändamålsenligt, välfungerande och effektivt. Utredaren ska också undersöka behovet av en bättre informationsöverföring och möjligheten till ersättning för fackets framtagande av underlag till Arbetsförmedlingen.

Utredningen ska vara klar innan årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.