Utredare vill öka skyddet för arbetssökande

INTEGRITET2009-05-12

En utredare vill förbjuda arbetsgivare att begära bevis för att arbetssökande inte har begått brott eller är sjukliga. En särskild lag för integritetsskydd i arbetslivet införs, enligt förslaget.

Antalet utdrag ur brottsregistret har ökat från 40 000 år 2003 till 115 000 år 2008. Regeringens särskilda utredare Cathrine Lilja Hansson utgår från att det framför allt beror på att arbetsgivare kräver att jobbsökande ska visa upp registerutdrag. Nu föreslår utredningen att det inte ska vara tillåtet att begära registerutdrag från Försäkringskassan eller polisen om det inte uttryckligen finns ett lagligt stöd för det.

Den föreslagna lagtexten anger övergripande att ingrepp i integriteten bara får ske om ändamålet är berättigat och åtgärden är godtagbar. Sådana avvägningar måste göras exempelvis vid medlyssning av telefonsamtal eller kontroll av en väska vid utpassering från jobbet. Medicinska undersökningar och drogtester får bara genomföras om det finns saklig grund.

»Spärr mot försämringar«

Lagen klargör också att arbetsgivaren har skyldighet att förhandla om integritetskränkande åtgärder. Det vore bra med fler kollektivavtal på området, anser Cathrine Lilja Hansson.

Kurt Junesjö, tidigare jurist på LO-TCO Rättsskydd, anser att förbudet mot att begära registerutdrag är bra, men att förslaget i övrigt inte påtagligt förstärker integritetsskyddet på jobbet.

– Möjligen kan lagen bli en spärr mot ytterligare försämringar.

Lagen borde ange att integritetskränkande åtgärder är förbjudna om inte annat sägs i lag, anser han. En poäng med den föreslagna lagen kan dock vara att den är enkelt och tydligt skriven, viket gör det lättare för facken att använda den som verktyg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA