Utredning föreslår ökad insyn

RÄTTSVÄSENDET2009-09-02

Insynsutredningen föreslår att det genom särskilda sekretessregler ska bli möjligt att tillåta utomstående att i studiesyfte följa med i till exempel polisens operativa arbete.

Lagmannen Sigurd Heuman är regeringens särskilde utredare av frågor om insyn och sekretess inom rättsväsendet. I ett delbetänkande behandlar utredningen några frågor som rör konflikten mellan medborgarnas intresse av insyn i brottsbekämpningen och intresset att skydda enskildas personliga integritet.

Utredningen föreslår att sekretessreglerna ändras för att det ska bli möjligt för utomstående att följa de brottsbekämpande myndigheternas verksamhet i studiesyfte. Det kan till exempel gälla för en journalist som vill följa polisens operativa arbete. För att skydda sekretessbelagda uppgifter ska en utomstående bara få följa med om myndigheten bedömer att det är lämpligt, och den som medföljer ska ha tystnadsplikt när det gäller sådana uppgifter.

Utredningen har också sett över om det finns anledning att utöka sekretessen när det gäller att skydda bilder på avlidna eller fysiskt mycket skadade människor. Frågan aktualiserades när fotografier av mordoffer spreds på internet efter Arbogamorden. Enligt utredningen behövs inget utökat lagskydd för att skydda brottsoffer och anhöriga från spridning av sådana bilder.

Utredningen vill inte minska den sekretess som gäller i förundersökningar i brottmål. Däremot anser den att sekretessen i förundersökningar som drivs av Justitieombudsmannen och Justitiekanslern ska lättas för att ge allmänheten bättre insyn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA