”Utredningen har missat finansieringen”

HÖGSKOLAN2021-08-13

Forskningsinfrastrukturutredningen missar helt att visa hur den ohållbara situationen för lärosätenas avancerade teknikmiljöer ska lösas. Det anser två universitetsrektorer i en gemensam debattartikel.

Regeringens särskilde utredare Tobias Krantz, tidigare högskole- och forskningsminister, presenterade på onsdagen sitt betänkande om den framtida forskningsinfrastrukturen. Nu får utredningen kritik av Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet, och Erik Renström, rektor vid Lunds universitet. I Dagens Nyheter skriver de två rektorerna att teknikmiljöernas fortlevnad vid lärosätena är hotad av att ingen tar ansvar för att finansiera dem.

”Den ”know-how” som finns i teknikmiljöerna är internationellt åtråvärd och vi ser andra länder i Europa satsa strategiskt på motsvarande miljöer för att gynna näringsliv och utveckling i landet”, skriver de två.

Enligt rektorerna visar Tobias Krantz i sin utredning att han förstår teknikmiljöernas potential och problematiken som omgärdar dem. Men han berör enligt debattartikeln inte själva kärnfrågan om den långsiktiga finansieringen i sina slutsatser och förslag.

”Det som gör dem så värdefulla är att de har unik teknisk kompetens och att de möjliggör nära samarbete mellan forskare och företag i tidig utvecklingsfas av nya idéer. Här skapas, med utgångspunkt från forskningsfrontens viktigaste frågor och genom samverkan mellan akademi och industri, sådant som ännu inte finns, helt ny spetsteknologi”, skriver de två rektorerna.

Detta kan leda till oväntade teknologiska landvinningar, menar de i debattartikeln och hänvisar bland annat till utvecklingen av ”World Wide Web” vid partikelfysikanläggningen Cern i Genève. De två rektorerna uppmanar regeringen att i det fortsatta arbetet med forskningsinfrastrukturen ta en noggrann titt på de svenska lärosätenas teknikmiljöer och ge dem rätt förutsättningar.

”Mindre känt är att svenska företag tack vare en sådan teknikmiljö levererar avancerade magneter till stora internationella forskningsinfrastrukturprojekt. Det handlar alltså potentiellt om kontrakt värt många miljoner för företag, fler arbetstillfällen i Sverige och långsiktig utveckling av Sverige som innovationsland”, skriver Anders Hagfeldt och Erik Renström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA