Utskott nekar kortare besvärstid

SOCIALFÖRSÄKRING2013-02-01
Riksdagens justitieutskott säger nej till regeringens förslag att förkorta överklagandetiden i socialförsäkringarna. Ett enigt utskott begär att regeringen beskriver hur de försäkrade påverkas.

Regeringen har föreslagit att tiden att överklaga domstolsbeslut i socialförsäkringsmål och mål om arbetslöshetsförsäkring ska sänkas från två månader till tre veckor. Enligt regeringen skulle därmed överklagandetiderna bli mer enhetliga, och handläggningstiderna förkortas.

Men riksdagens justitieutskott tror att det skulle vara till nackdel för de försäkrade. Enligt utskottet kan det i just dessa ärenden ofta behövas mera tid för att överklaga domar. Det är till exempel inte ovanligt att det är först efter att förvaltningsrätten avgjort ett mål som man vet vad som behöver kompletteras i det medicinska underlaget, och sådana kompletteringar kan ta tid.

Utskottet anser att det krävs bättre kunskap om hur enskilda skulle påverkas av en kortare överklagandetid. Utskottet vill att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen, där regeringen uppmanas återkomma med en konsekvensbeskrivning av hur enskilda påverkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.