Utställningskritik från elöverkänsliga

MILJÖ2005-05-31

När Folkhälsoinstitutet gjorde en utställning om strålningsnivåer i 3G-nätet fick Ericsson stå för de tekniska beräkningarna. Enligt institutet ville ingen statlig myndighet åta sig jobbet.

Folkhälsoinstitutet presenterade i höstas en utställning med syftet att vägleda kommuner i beslut om bygglov för 3G-master.

Utställningen redovisar mätningar, gjorda av Statens strålskyddsinstitut, av strålning från radiovågor i Ekerö och Solna kommuner.

Man visar också ett scenario för de två kommunerna år 2010, då 3G-telefonin antas ha ökat kraftigt. De beräkningarna kommer från 3G-leverantören Ericsson.

– Ericsson har bedömt hur många master som behövs och hur hög strålningen blir, säger Elisabeth Nordling på Folkhälsoinstitutet, ansvarig för projektet.

Kritik från elöverkänsliga

Organisationen Elöverkänsligas riksförbund kritiserar i sin tidskrift Ljusglimten Folkhälsoinstitutet för att med sitt namn garantera 3G-utbyggnadens ofarlighet, samtidigt som faktaunderlaget kommer från SSI och Ericsson.

Och i Ekerö kommun har föreningen »Folkviljan mot 3G på Ekerö« gjort en motutställning om risker i samband med mobilstrålning.

Men Elisabeth Nordling är glad att Ericsson ställde upp.

– Det bästa vore naturligtvis om en statlig myndighet gjorde den typen av beräkningar, säger hon.

– Vi frågade Post- och Telestyrelsen och Göteborgs universitet, men de hade inte möjlighet att göra det. Simuleringsmodellen kostar flera miljoner kronor.

Strålskyddsinstitutets generaldirektör Lars-Erik Holm argumenterade nyligen i en debattartikel i Dagens Nyheter för ökade anslag till strålskyddsforskning i Sverige. ”Det råder samstämmighet om behovet av mer forskning om de biologiska verkningarna som kan uppstå av radiofrekvent strålning” sägs det i artikeln, som också undertecknats av TCOs ordförande Sture Nordh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA