Vägrades börja arbeta halvtid

DELPENSION2003-12-05

Nej, med hänvisning till ekonomiska skäl. Det beskedet har en ST-medlem fått när hon begärt delpension med 50 procent från årsskiftet.

Detta är det hittills första avslaget på ansökan om delpension i enlighet med det nya statliga pensionsavtalet som nått Statstjänstemannen.

Ingerd Lärke är åklagarsekreterare vid åklagarkammaren i Falun. Hon har fått sin ansökan tillstyrkt av sin närmaste chef, kammarchefen, men avslag från Åklagarmyndigheten i Västerås.

Motiveringen är att om delpension beviljas måste en kanslist nyanställas, vilket det saknas ekonomiska förutsättningar för.

– Jag är förvånad, säger en upprörd Margaretha Hofvenstam, ordförande för ST-Åklagarväsendet. Om arbetsgivaren kan avslå begäran på ekonomiska grunder blir det ju nej överallt. Vad är det då för mening med delpensionsavtalet?

Eftersom parterna i avtalet rekommenderar att delpension ska tillmötesgås ”i största möjliga utsträckning” är beslutet desto mer märkligt tycker hon och tillägger:

– Innan en myndighet fattar ett sådant beslut förväntar jag mig en principdiskussion på central nivå.

Det är viktigt att man inom varje myndighetsområde kommer överens om hur de långsiktiga personalfrågorna ska hanteras innan enskilda beslut fattas, säger också STs förhandlingschef Johan Tengblad.

– En sådan här tillämpning av avtalet måste vi ta upp med Arbetsgivarverket. Avtalet har en paragraf om att parterna ska följa hur delpension utnyttjas och beviljas.

Han betonar att enda skälet till avslag ska vara verksamhetsskäl, till exempel om det skulle röra sig om en chef som inte kan fullfölja sitt arbete på deltid.

– I det här fallet är tydligen delpension möjlig eftersom närmaste chefen tillstyrkt. Man borde ompröva och se vilka möjligheter som finns, anser Johan Tengblad.

Nils Henrik Schager, Arbetsgivarverket, vill inte uttala sig i det enskilda fallet men framhåller även han, att varje enskild ansökan måste prövas och en rimlig avvägning göras.

Vilken tyngd har rekommendationen i avtalet om att tillmötesgå önskemål om delpension?
– Det visar sig framöver när vi vet hur tillämpningen ser ut, svarar han. Att hänvisa till ekonomiska skäl är inte fel eftersom verksamhetsintresset påverkas av ekonomin. Men det finns ingen anledning att fatta beslut i delpensionsfrågan förrän senare i höst, eftersom frågan inte är aktuell förrän efter årsskiftet.
Han upplyser om att Arbetsgivarverket ska utarbeta en policyskrift om det nya pensionsavtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA