Vaktmästare åtalas – chefen går fri

EU-KONTORET2003-12-01

Först uppmanades han av sina överordnande att förfalska fakturor. Sedan fick han sparken. Nu åtalas den förre vaktmästaren och ST-medlemmen vid EU-kontoret.

Av:  Christina Swahn

Chefen för EU-kontoret i Stockholm, Linda Steneberg, slipper däremot åtal. Det finns inte tillräckliga bevis för att hon känt till förfalskningarna, enligt överåklagare Christer van der Kwast.

– Det är möjligt att det inte går att bevisa att hon gjort något brottsligt. Men det är stötande att resultatet av en bluffbokföring blir att den lägste tjänstemannen avskedas och åtalas, säger STs förbundsjurist Torsten Nilsson.

När de budgeterade pengarna för övertidsersättning tog slut uppmanades personalen, däribland två ST-medlemmar, att skriva falska fakturor för att få betalt.

Efter att en medarbetare berättat om vad som hänt avskedades fyra personer. EUs bedrägerienhet inledde en granskning och polisen en förundersökning. Av de åtta misstänkta var två ST-medlemmar. Efter drygt två år åtalas nu en av dem.

– Samtliga kollegor har hört av sig. De vet att jag inte gjort något på eget bevåg, förklarar han för Statstjänstemannen.

Men nu åtalas han för urkundsförfalskning, ett brott som kan ge villkorligt och böter.

Hans närmaste chef är misstänkt för att ha tagit initiativ till de falska fakturorna och godkänt utbetalningarna. Han åtalas för grovt osant intygande och anstiftan till urkundsförfalskning. Ett brott som kan ge två års fängelse.

Misstankarna mot ytterligare fem personer avskrivs, eftersom brotten i tre fall är preskriberade och i två fall inte kan styrkas.

Samtidigt pågår ett arbetsrättsligt mål där de två ST-medlemmarna stämt EU-kommissionens representation i Sverige för att de blivit avskedade. Nu kräver de skadestånd.

– Det finns inte något skäl för avskedande. Om de gjort något brottsligt är det för att de blivit uppmanade till det, säger Torsten Nilsson.

Domen kan bli ett prejudikat. Men om det arbetsrättsliga målet påverkas av det nu väckta åtalet är i dag svårt att avgöra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA