Vanligt att kvinnor blir sextrakasserade

DISKRIMINERING2013-10-22
Var fjärde kvinna har varit utsatt för sexuella trakasserier, antingen i sitt nuvarande jobb eller tidigare. Det skriver tidningen Kollega efter att ha gjort en undersökning bland drygt tusen medlemmar i Unionen.

I en undersökning som tidningen Kollega gjort bland Unionen-medlemmar svarade var fjärde kvinna att de någon gång hade varit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet. Hälften av dem – och sju av tio män som utsatts för sextrakasserier – uppgav att de inte sade ifrån. Bara en av fem hade berättat om trakasserierna för sin chef.

Två av tio uppgav att de var rädda för att det skulle få konsekvenser för dem på jobbet om de berättade. Lika många var tysta för att de skämdes. Flera kände sig också osäkra och undrade om de kunde ha misstolkat situationen.

Trakasserierna handlar ofta om maktutövning, säger organisationsforskaren Anneli Häyrén Weinestål till Kollega.

Den som utsätts för sexuella trakasserier kan vända sig till sitt fackförbund eller, om facket inte driver frågan, till Diskrimineringsombudsmannen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.