Var fjärde åklagare trakasserad

RÄTTSVÄSENDET2009-06-17

Åklagarna är mycket utsatta för hot och trakasserier. I en enkät uppger 23 procent att de blivit trakasserade under en 18-månadersperiod.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har genomfört en enkät med drygt 1 000 åklagare och domare. Frågorna har rört i vilken utsträckning de blivit utsatta för otillbörlig påverkan, som trakasserier, våld, skadegörelse och korruption med syfte att påverka tjänsteutövningen.

Åklagarna drabbas mest av hot och trakasserier, eftersom de är så synliga i rättsprocessen, enligt rapporten. En av fyra av åklagarna inom åklagarmyndigheten uppger att de blivit trakasserade under den undersökta perioden, åtta procent säger sig ha blivit direkt hotade. Bland domarna är siffrorna lägre – var tionde domare i länsrätter och tingsrätter uppger sig ha blivit trakasserade och tre procent att de blivit hotade.

– Det kommer alltid att finnas människor som försöker påverka åklagare och domare för att gynna sin egen sak. Därför är det viktigt för myndigheterna att hantera effekterna av de påverkansförsök som inträffar, säger Brårapportens författare Johanna Skinnari i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är trakasserier vanligast, därefter kommer hot. Det inträffar oftast på jobbet genom telefonsamtal, e-post eller sms.

– Åklagaren uppfattas traditionellt som drivande och är synlig som individ eftersom det är en enskild åklagare som väcker åtal och ofta involveras redan under förundersökningen. Domare är mindre utsatta, troligen eftersom de uppfattas som del av ett kollektiv och kommer in senare i processen, säger Johanna Skinnari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA