Var tredje familj använder dubbeldagar

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-11-11
Möjligheten för båda föräldrarna att samtidigt ta ut föräldraledighet för samma barn utnyttjas mest av familjer med lägre inkomst, enligt en analys från Försäkringskassan. De som tar ut dubbeldagar delar också mer jämställt på föräldraledigheten, visar analysen.

Möjligheten för föräldrar att samtidigt ta ut föräldraledighet för samma barn, så kallade dubbeldagar, infördes för tio år sedan. Det går att ta ut dubbeldagar i 30 dagar under barnets första levnadsår. Syftet med reformen var att öka pappors uttag av föräldraförsäkringen.

I sin nya analys har Försäkringskassan granskat uttaget av dubbeldagar hos förstagångsföräldrar som fick barn under 2019. Analysen visar dubbeldagar utnyttjas mer av föräldrar med lägre inkomst än bland hushåll med högre inkomst. Föräldrar som använder dubbeldagar delar enligt rapporten också mer jämställt på föräldrapenningen.

Ungefär en tredjedel av förstagångsföräldrarna använde dubbeldagar någon gång under barnets första levnadsår. Många använder alla 30 dubbeldagar, men i genomsnitt tar dubbeldagsanvändarna ut 14 dagar.

”Det kan vara svårare för föräldrar med lägre inkomst att vara föräldralediga samtidigt om inte båda får kompensation från föräldraförsäkringen. Dubbeldagar ger möjlighet att vara hemma tillsammans med barnet och ändå få det att gå ihop ekonomiskt”, konstaterar analytikern Patrik Zetterberg i ett pressmeddelande.

Dubbeldagar används mest under semestertider, både under sommar och vinter. Högst är uttaget i augusti. De flesta dagarna används under barnets första månad och under månaden före ettårsdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.