Varannan gång blir polisen utan uppgifter

POLISEN2017-02-21
EU-domstolen slog i december fast att den svenska datalagringen strider mot EUs direktiv. Det har lett till att polisen bara i häften av fallen får ut de uppgifter som begärs i samband med brottsutredningar, uppger SVT.

Polisens nationella avdelning, Noa, har gjort en sammanställning av 200 ärenden om de praktiska konsekvenserna sedan EU-domstolen gav sitt förhandsbesked om datalagringsdirektivet i december.

”I hälften av fallen fick vi ut begärda uppgifter, i 25 procent fick vi en del och i 25 procent fick vi inga alls”, säger IT-brottsexperten Anders Ahlqvist vid Noa till SVT.

Konsekvensen blir att tusentals brott kan komma att förbli outredda i år, därför att teleoperatörerna slutat att lagra uppgifter om datatrafiken. Enligt polisen byter kriminella personer mobiloperatör för att undvika att deras uppgifter lagras. Polisen anser att informationen behövs för att kunna kartlägga var olika personer befunnit sig och vem som varit i kontakt med vem. Själva innehållet i telefonsamtal, sms och e-post lagras inte.

Enligt SVT har operatörerna gjort olika tolkningar av rättsläget. Vissa operatörer har helt slutat att lagra uppgifter om trafiken, medan andra frivilligt fortsatt att spara uppgifter.

”När det gäller barnporr börjar den typen av utredningar nästan alltid med ett IP-nummer. Men allt från näthat till de grövsta våldsbrotten påverkas av det här. Jag skulle säga att det handlar om tusentals ärenden som vi kommer att tappa. Gärningsmän går fria och brottsoffer får ingen upprättelse”, säger Anders Ahlqvist till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.