Varnar för krångliga sjukregler

SJUKREGLER2008-10-30

I dag väntas riksdagen besluta att förtidspensionärer ska kunna jobba och ändå behålla rätten till sjukersättning. Men Försäkringskassan varnar för att de som utnyttjar reglerna riskerar en ekonomisk baksmälla, skriver Svenska Dagbladet.

Personer som före 1 juli i år hade förtidspension, så kallad icke tidsbegränsad sjukersättning, ska kunna studera eller arbeta utan att förlora sin rätt till sjukersättning. Det blir möjligt att tjäna ett prisbasbelopp per år –
42 800 kronor under 2009   – med bibehållen ersättning. Därefter minskar sjukersättningen med hälften av arbetsinkomsten.

Men Försäkringskassan varnar för att de nya reglerna är för krångliga, skriver Svenska Dagbladet. Den som inte håller reda på hur inkomsterna förändras över tid, riskerar att få betala tillbaka pengar i efterhand.

– Personer som fortsätter att arbeta lär sig så småningom hur viktigt det är att hela tiden lämna uppgifter om inkomsten förändras. Men det är inte helt enkelt att förstå hur viktigt det är, säger Kerstin Mattsson på Försäkringskassan till tidningen.

Reformen gäller cirka 430 000 personer som som haft icke tidsbegränsad sjukersättning.

För de omkring som hade 110 000 tidsbegränsad sjukersättning görs andra regeländringar. Den som prövar att arbeta får ha ersättningen vilande, samtidigt som Försäkringskassan ändå betalar ut 25 procent skattefritt under tolv månader. Med dagens bestämmelser betalas full, beskattad ersättning i tre månader.

De som arbetat utan att anmäla det drabbas i stället av skärpta bedömningar: Om Försäkringskassan kan påvisa att en förtidspensionär ”återfått arbetsförmåga” kan ersättningen dras in eller minskas. I dag krävs att arbetsförmågan har ”förbättrats väsentligt”.

De nya bestämmelserna börjar gälla 1 januari 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Birgit Sjölander (ej verifierad) tors, 10/30/2008 - 22:11
Varför skall det vara så svårt att förstå? Det förefaller en bra lag. Man kan alltså som sjukpensionär, när man har blivit kroppslig/själsligt bättre söker och finner ett arbete som passar ens förmåga med bibehållen sjukersättning.Det finns många patienter som har fått sjukersättning påga mobbning på arbetsplatsen och påföljande utmattningsstress. Åren och rätt behandling brukar läka dessa sår så att vederbörande kan se framåt och söker utbildning/arbete på nytt. Det är väl självklart att man skall minska ersättningen när man börja få inkomster av sitt arbete, eller missförstå jag här något? Denna ändring betyder frihet för den enskilde men frihet betyder alltid också ansvar, nämligen för sitt eget liv och vad som ske med den. Svenska folket är nog inte dummare än att de förstå om man ge ordentlig information. Regler, som man får rätt information över, är lättare att följa än några flummiga varningar. Beslutet ligger hos den enskilde, tackar för det. Eva Adam
Inlagt av Asta Sundin (ej verifierad) fre, 10/31/2008 - 01:32
Ett mycket bra förslag av regeringen. Äntligen!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA